Ion Cristoiu, fondatorul „Evenimentului zilei“, a pierdut procesul pe care i l-a intentat istoricului Mădălin Hodor, după ce acesta a dezvăluit, în 2018, că ziaristul a fost informator al Securității cu pseudonimul “Coroiu”. Motivarea instanței, dată acum și preluată de Comisarul.ro, arată fără echivoc că istoricul a făcut “afirmații factuale”, “probate cu depunerea la dosar a înscrisurilor în discuție”.
Acțiunea înaintată de Ion Cristoiu – alias „Coroiu” – a fost respinsă ca neîntemeiată. Jurnalistul, a stabilit instanța, este o persoană cu notorietate, fondator de ziare și mentor pentru alți ziariști, prin urmare nu se putea preleva de faptul că dezvăluirile lui Mădălin Hodor n-ar fi fost de interes public.
Totul a plecat de la un interviu pe care Mădălin Hodor l-a acordat “Newsweek” în 2018. Acesta dezvăluia atunci că, până în 1985, Cristoiu a figurat ca sursă a Securității, sub pseudonimul “Coroiu”.
Cristoiu era și atunci jurnalist, calitate în care intra în contact cu foarte multe persoane din toate mediile, dar și cu străini.
Fragment din motivarea instanței
“Faptele esenţiale reţinute de instanţele de fond arată că pârâtul Hodor Mădălin Vasile a acordat un interviu la data de 28.05.2018, publicat on line de Newsweek, interviu intitulat „Mădălin Hodor confirmă: Ion Cristoiu a fost sursă a Securităţii”, în cuprinsul căruia a făcut referire la menţionarea reclamantului pe una dintre listele ce cuprind sursele fostei Securităţi a statului comunist la care s-a renunţat în anul 1985, apreciind că aceasta implică existenţa calităţii sale de sursă anterior momentului evocat.
Pârâtul Hodor Mădălin este salariatul pârâtei CNSAS în funcţia de consilier în Direcţia Investigaţii şi totodată cercetător acreditat, obținând informațiile menţionate în interviu în această ultimă calitate, ce îi dădea şi dreptul de a aduce la cunoştinţa publicului cele aflate cu ocazia cercetării desfăşurate;
reclamantul Cristoiu Ion este fondatorul publicației Evenimentul zilei, fost jurnalist, o persoană de interes pentru public prin prisma notorietății sale, considerat mentor de alți jurnalişti. Instanţele de fond au reţinut cu privire la aceste împrejurări că faptele pârâtului Hodor nu au caracter ilicit, deoarece ele se încadrează în limitele exercitării fireşti a dreptului la liberă exprimare al pârâtului, cuprinzând afirmaţii factuale, susceptibile de proba verității şi nu judecăţi de valoare, afirmaţiile fiind
Descoperă mai multe la Jurnalistul Romania ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.