Mai jos vă relatez [la rece] cele mai importante lucruri care s-au întâmplat pe parcursul zilei de SÂMBĂTĂ, dar și peste noapte:

🔴 Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean „nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei. Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei „nu au vrut să audă”.
🔴 Purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov a spus că la acea vreme, Zelenski a avut trei sau patru conversaţii telefonice cu Joe Biden, iar cei doi lideri au făcut schimb de opinii şi evaluări asupra situaţiei. „Prin urmare, expresia «nu a vrut să audă» probabil necesită o clarificare”, a declarat oficialul de la Kiev pentru presa ucraineană.
🔴 Un alt consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a afirmat că Ucraina a înţeles că Rusia plănuia o invazie şi se pregătea pentru aceasta. „Este absurd să acuzi o ţară că rezistă agresorului mai mult de 100 de zile, în timp ce marile ţări nu au reuşit să oprească Rusia ca măsură de precauţie”, a subliniat Podoliak. El a adăugat că Zelenski a fost atent la avertismente, dar amploarea invaziei Rusiei „a şocat multe ţări, inclusiv partenerii” Ucrainei.
🔴 În timpul vizitei de sâmbătă la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus președintelui Volodimir Zelenski că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare. „Discuţiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat sâmbătă Ursula von der Leyen după o întrevedere cu preşedintele ucrainean.
🔴 La rândul său, Volodimir Zelenski a transmis că un răspuns afirmativ din partea UE la cererea de aderare formulată de Ucraina ar fi un moment istoric pentru Europa. Potrivit acestuia, poporul ucrainean „are deja o contribuţie enormă la apărarea libertăţii comune”. „Ucraina este recunoscătoare pentru al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE contra Rusiei, dar din păcate războiul continuă, aşa că este necesar un al şaptelea pachet de sancţiuni, care ar trebui să fie şi mai dure”, a adăugat Volodimir Zelenski.
🔴 Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei a avertizat sâmbătă că o continuare a blocadei ruse asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră riscă să conducă la o criză alimentară mondială, transmite France 24. „Dacă nu ne putem exporta produsele alimentare, atunci lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă şi foamete în multe ţări din Asia şi Africa”, a declarat Zelenski în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul forumului de securitate Dialogul Shangri La, organizat în Singapore.
🔴 Cancelarul german Olaf Scholz va merge la Kiev împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron și premierul Italiei, Mario Draghi, înainte de summitul Grupului celor Șapte de la sfârșitul lunii iunie, a informat sâmbătă ziarul Bild, potrivit The Guardian. Vorbind anterior despre o posibilă călătorie la Kiev, Scholz a declarat: „Nu mă voi alătura unui grup de oameni care intră și ies pentru o fotografie rapidă. În schimb, atunci când o fac, este întotdeauna pentru un lucru foarte special”.
🔴 Forțele armate ale Ucrainei au primit noi sisteme de comunicații prin satelit Starlink de la fondatorul și CEO-ul companiei SpaceX, Elon Musk, scrie The Guardian. Reprezentanţii armatei ucrainene au mai afirmat că ”apără libertatea pe Pământ pentru ca aceasta să poată fi stabilită şi pe Marte”.
🔴 După ce a fost lovită de sancțiunile occidentale, după ce s-a confruntat cu un exod al companiilor, un „exod al creierelor” și o prăbușire a exporturilor, economia Rusiei va scădea cu 15% în acest an, relatează Reuters, citând un raport al Institutului de Finanțe Internaționale, care arată că economia Rusiei se va contracta cu 3% în 2023, iar cifrele se vor înrăutăți probabil pe măsură ce se așteaptă ca sancțiunile să se extindă și să se înăsprească în următoarele luni.
🔴 Rusia ar putea să preia controlul asupra întregii regiuni Lugansk în săptămânile următoare, a declarat un oficial american citat de Washington Post. Orașele ucrainene Severodonetsk și Lysychansk, care au devenit epicentrul bătăliei pentru Donbas, ar putea cădea în mâinile forțelor ruse în termen de o săptămână, a spus oficialul american citat de Washington Post, vorbind sub rezerva anonimatului.
🗺️ În cea mai recentă evaluare a frontului, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) precizează că forțele ruse reiau atacurile la sud-vest de Izium și spre Sloviansk. ISW spune în raportul de sâmbătă noapte spre duminică că forțele ruse au alimentat combustibil și muniție în zona Lîman, în pregătirea operațiunilor ofensive către Sloviansk și Siversk.
🗺️ De altfel, ISW a evaluat anterior că forțele ruse ar putea încerca să întrerupă liniile de comunicație terestre ucrainene în Siversk și să efectueze o încercuire în locul unui avans spre Sloviansk.
🗺️ Forțele ucrainene au reluat probabil contraofensivele la nord-vest de orașul Herson în ultimele 24 de ore, mai evidențiază ISW, notând și că forțele ruse au continuat să efectueze ofensive terestre în zona Severodonețk.
🔴 Rusia a emis sâmbătă primele sale paşapoarte pentru locuitori din Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de trupele Moscovei, a relatat presa rusă, citată de AFP. Conform agenţiei oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, un paşaport rus, o „procedură simplificată” permisă datorită unui decret semnat la sfârşitul lunii mai de preşedintele rus Vladimir Putin.
🔴 Oficiali ucraineni acuză Rusia că fură „câteva sute de mii de tone” din zonele pe care rușii le-au ocupat, însă oficialii de la Kremlin neagă toate acuzațiile. Aceste acuzații vin pe fondul temerilor că va avea loc o criză alimentară globală din cauza incapacității Ucrainei de a exporta milioane de tone de cereale din pricina porturilor blocate. „Personal am auzit acest lucru de la proprietarii de silozuri din zonele ocupate de ruși. Este un adevărat jaf. Acest lucru se întâmplă în toate zonele ocupate de armata rusă”, a spus ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikola Solschi, citat de Al Jazeera.
🔴 Separat, viceministrul ucrainean al Agriculturii Taras Vysotskyi a declarat la televiziunea națională ucraineană că până la 300.000 de tone de cereale, în special grâu și porumb, ar fi putut fi stocate în depozitele despre care Kievul spune că au fost distruse de bombardamentele rusești la finalul săptămânii trecute.
🔴 Pe de altă parte, Rusia încearcă să repete Holodomor, denumit și genocidul ucrainean, o foamete care a ucis, în Ucraina sovietică din 1932 până în 1933, milioane de oameni sub regimul sovietic, a declarat sâmbătă șeful Biroului președintelui ucrainean, citat The Guardian.
🔴 Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă la uzina chimică Azot din Severodonețk, după ce un atac al rușilor a provocat scurgerea a tone de petrol, a declarat guvernatorul Serghei Haidai, potrivit Reuters. Oficialul a mai spus că există lupte non-stop în Severodonețk. „Din păcate, artileria inamicului pur și simplu distruge, etaj cu etaj, clădirile care sunt folosite ca adăposturi”, a declarat Haidai.
🔴 Ucraina spune că aproximativ 10.000 dintre soldații săi au murit în război, de când a început invazia rusă, la sfârșitul lunii februarie, scrie BBC News. Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici a dat aceste detalii într-un interviu pe rețelele de socializare, când a fost întrebat câte trupe a pierdut Ucraina în primele 100 de zile de război. De asemenea, Kievul spune că pierde în fiecare zi aproximativ 100 de soldați în lupte, iar alte sute sunt răniți.
🔴 Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că partea de nord a regiunii Donețk, inclusiv unele dintre cele mai mari orașe ale sale, inclusiv Kramatorsk, Sloviansk, Kosteantînivka, Bakhmut și Drujkivka, a rămas fără curent după ce bombardamentele rusești au deteriorat liniile electrice din regiune.
🔴 O comisie a ONU pentru Drepturile Omului a ajuns sâmbătă în Ucraina pentru a investiga crimele legate de agresiunea rusă, scrie presa ucraineană, citând-o pe vicepreședintele Radei Supreme, Olena Kondratyuk.
🔴 Ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, a anunțat că se așteaptă ca Germania să trimită sistemele de apărare IRIS-T în Ucraina în octombrie, termenul fiind justificat de faptul că acestea sunt încă în producție, relatează The Kyiv Independent. „Sistemul IRIS-T este singurul lucru pentru care i-am mulțumit cancelarului și guvernului în ultimele luni. Acest sistem este cel mai tare din lume. Poate fi comparat cu sistemul american Patriot. Acesta este un produs german”, a spus diplomatul.
🔴 Potrivit caracteristicilor sale, sistemul de apărare antiaeriană poate proteja o zonă de mărimea Kievului, iar în trei-patru ani Ucraina va putea să îl plaseze în jurul orașelor și celor mai importante obiective. Ucraina ar putea obține alte 11 sisteme la scurt timp după prima livrare din octombrie, potrivit lui Melnyk. Fiecare sistem costă 140 de milioane de euro, a spus el revistei WirtschaftsWoche, potrivit Bloomberg.
🔴 Președintele ucrainean a respins sâmbătă petiția privind ridicarea interdicției pentru bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani de a părăsi Ucraina, transmite Kyiv Independent. Președintele Volodimir Zelenski a precizat că, în conformitate cu articolul 17 din Constituție, protejarea suveranității Ucrainei este responsabilitatea poporului său. În același timp, articolul 64 din Constituție permite ca drepturile și libertățile să fie limitate în timpul legii marțiale care a fost în vigoare din 24 februarie.
🔴 Ministerul de Externe al Rusiei a transmis sâmbătă că răspunsul Moscovei la acumularea de forţe NATO în Polonia va fi proporţional, relatează agenţia rusă de ştiri Interfax.
🔴 Prea mulți cetățeni ruși sunt în spatele gratiilor pentru „crima” de a spune adevărul puterii despre acțiunile guvernului lor. Această represiune internă are loc în timp ce Kremlinul poartă un război neprovocat și nejustificat împotriva unui stat suveran vecin, a transmis secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu ocazia zilei Federației Ruse, care este sărbătorită anual la 12 iunie, începând din 1992.
🔴 „Guvernul Rusiei încearcă să-și țină cetățenii la întuneric despre atrocitățile pe care le comite împotriva poporului Ucrainei. În numele Statelor Unite ale Americii, îmi exprim dorința unui viitor mai pașnic pentru poporul Rusiei care comemorează azi Ziua Rusiei. 12 iunie 1990, a marcat un pas important în îndeplinirea aspirațiilor poporului Rusiei pentru libertate, democrație și doborârea barierelor care îl despart de restul lumii. Cetățenii ruși, ca și oamenii de pretutindeni, merită să-și trăiască viața fără represiune și să își poată exercita drepturile omului și libertățile fundamentale fără teama de pedeapsă. Aceasta include posibilitatea de a-și exprima opiniile și de a participa în mod pașnic la activități civile și politice din propria lor”, a declarat Blinken.
🔴 „Din păcate, nu aceasta este realitatea în Rusia de astăzi, unde Kremlinul și-a intensificat represiunea împotriva societății civile și a presei independente. Prea mulți cetățeni ruși sunt în spatele gratiilor pentru „crima” de a spune adevărul puterii despre acțiunile guvernului lor. Această represiune internă are loc în timp ce Kremlinul poartă un război neprovocat și nejustificat împotriva unui stat suveran vecin. Guvernul Rusiei încearcă să-și țină cetățenii la întuneric despre atrocitățile pe care le comite împotriva poporului Ucrainei. Războiul de la Kremlin a lăsat Rusia izolată la nivel internațional și le fură cetățenilor ruși de posibilitatea de a construi un viitor mai bun în armonie cu vecinii lor. Această izolare nu este inevitabilă, ci rezultă din deciziile liderilor Rusiei. În această Zi a Rusiei, recunoaștem dorințele poporului Rusiei care încă caută – așa cum a făcut-o în iunie 1990 – libertatea și demnitatea, deseori cu un mare risc personal”, a mai transmis șeful diplomației americane.
🔴 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a deschis un centru pentru refugiații ucraineni în capitala Lituaniei, Vilnius.
🔴 Cel puţin 287 de copii au fost ucişi şi alţi 492 au fost răniţi în Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, a anunţat sâmbătă Parchetul general de la Kiev, potrivit Washington Post. Numai în oraşul Mariupol, unde soldaţi ucraineni au opus o rezistenţă curajoasă timp de câteva săptămâni în combinatul siderurgic Azovstal, au fost ucişi 24 de copii în bombardamentele efectuate de forţele ruse.
🔴 Peste 800.000 de persoane din regiunile separatiste din estul Ucrainei au primit cetăţenia rusă printr-o procedură simplificată în ultimii trei ani, conform agenţiei ruse de presă TASS.

📸 Imaginea dimineții vine de la Kiev, acolo unde președintele ucrainean și președintele Comisiei Europene au ținut sâmbătă o conferință de presă comună.

Marco Badea

mai multe detalii în LIVE TEXT-ul de ieri: https://www.digi24.ro/…/ziua-108-de-razboi-rusia-vrea…


Descoperă mai multe la Jurnalistul Romania ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.