AcasăCapitalFlorin Budescu : RUINELE REVISTEI CAPITAL

Florin Budescu : RUINELE REVISTEI CAPITAL

-

Ceea ce se petrece cu fosta revistă foarte prestigioasă Capital este simultan penibil, jenant, rizibil şi tragic. În anii ’90 şi ulterior, până când lucrurile au luat-o razna (prin 2005 lucram într-o redacţie, unde era un obicei să râdem cu lacrimi de prostiile debitate pe site-ul publicaţiei), aveam toată colecţia pe print şi o foloseam deseori pentru documentare.

Unde s-a ajuns acum?

Exemplu concret:

TITLU
„Rareș Bogdan a anunțat cine va fi premier din toamnă. Ce i se pregătește lui (Ludovic) Orban”
Citind acest titlu, te gândeşti: „Dumnezeule, ce a aflat Capital că se va întâmpla cu Orban?”. Înfrigurat, citeşti un…

LEAD
„Rareș Bogdan a făcut o serie de dezvăluiri fulminante și a anunțat cine va conduce guvernul din toamnă. Liderul PNL a spus clar și răspicat ce se va întâmpla cu Ludovic Orban după alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an.”
Cine, oare cine va conduce Guvernul din toamnă? Ce dezvăluiri trăsnet a făcut Rareş Bogdan? Următorul…

PARAGRAF
„Rareş Bogdan a vorbit pe larg, la emisiunea „Marius Tucă Show”, că după 6 decembrie, când vor fi alegerile parlamentare, PNL va guverna tot cu Ludovic Orban premier. El a negat posibilitatea ca el să fie alternativa de prim-ministru la Ludovic Orban. În opinia sa, Orban a fost foarte bun până acum în poziția de prim-ministru.”
Primul comentariu al meu despre această ştire, un citat: „Mons scremut et nascitur un minusculus mus”.

Al doilea comentariu, analitic: Aceasta este o metodă de click-bait, care să aducă vizite. Pui un titlu trăsnet şi cititorul, curios, dă click, ca să citească. În lead nu spui nimic, ca să obţii un bounce rate (adică un timp de stat pe postare al vizitatorului unic) mai mare, până când cititorul ajunge la esenţa ştirii.

În prezent, Google şi Facebook penalizează titlurile de tip click-bait, care sunt, după părerea mea, o formă de fake news. Una care jigneşte cititorul, pentru că îi spune în faţă aşa: „Eşti prost, iar noi te prostim de la obraz!”.

Versiunea online a site-ului Revistei Capital este plină de astfel de vome de presă:
„Decizia luată de Klaus Iohannis în scandalul momentului. Nu vrea să promulge legea” (spuneţi, oameni, despre ce este vorba, nu mai lansaţi cârlige de nadă)
„Bomba zilei despre pensii! Ce a făcut, de fapt, Guvernul. Un fost premier a spus totul”
„Lovitură pentru cei care au mașini diesel și pe benzină. Ce s-a întâmplat, de fapt, la pompă” (în realitate, nu e nici o lovitură, ba, din contră, preţul carburanţilor a scăzut, or, titlul sugerează că e de rău tare de tot)

„România și Ungaria își schimbă rolurile în privința provocării tensiunilor” (Capital online îşi asumă punctul de vedere al altei publicaţii, titlul ar fi trebuit să fie: „BalkanInsight: România și Ungaria își schimbă rolurile în privința provocării tensiunilor”)

„Breaking News! Încă trei decese cauzate de COVID-19. Bilanțul a ajuns la 1308” (în realitate, nu e nici un breaking news, e o banală ştire despre trei decese regretabile, dar puţine faţă de alte zile).

Exemplele abundă. Sic transit gloria mundi. Adică: „Aşa a trecut gloria lui Dorinel Munteanu”. — împreună cu Dimitriu Cristi şi alţi 31

Florin Budescu

.


Descoperă mai multe la Jurnalistul Romania ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

Descoperă mai multe la Jurnalistul Romania ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura