În Rusia, presa supusă puterii caută prin toate mijloacele să sugereze o situație fără ieșire pentru SUA și Occident, prezentând protestele într-o lumină apocaliptică.

De pildă, programul TV Vesti Nedeli (Știrile Săptămânii), prezentat de jurnalistul de casă al lui Putin, Dmitri Kiseliov, a propus telespectatorilor acest montaj (cf. foto) nu foarte abil cu Statuia Libertății și polițistul din Minneapolis Derek Chauvin (a cărui faptă a fost între timp redefinită drept crimă, iar ceilalți trei polițiști au fost de asemenea inculpați pentru complicitate).

Dmitri Kiseliov, vedeta programului Vesti Nedeli, este propagandistul șef al Kremlinului și de altfel director general, numit chiar de Putin, al Russia Today. El se află pe o listă neagră în Ucraina, pentru reportajele sale manipulatoare din perioada Maidanului, în iarna lui 2013-2014, iar în 2015 autoritățile de la Chișinău i-au interzis accesul în Republica Moldova. Dmitri Kiseliov se află și pe lista europeană a sancțiunilor impuse demnitarilor ruși implicați în agresiunea din Ucrainea. Kiseliov nu poate călători în Europa iar proprietățile sale din UE, sau eventualele conturi bancare –dacă are–, sunt înghețate.

Rossiiskaia Gazeta, cotidianul apropiat Kremlinului, le spune cititorilor că Occidentul duce un adevărat război informațional împotriva Rusiei. E descris în articol ceea ce ziarul numește “caracterul sistematic” al demonizării Rusiei prin presă și rețelele sociale, creându-se astfel “imaginea dușmanului” („образ врага„) în ochii publicului occidental.

Desigur, presa rusă independentă, câtă a rămas, nu cade în asemenea teorii ale victimizării, iar cotidianul de opoziție Novaia Gazeta atrage atenția asupra faptului că în plină criză sanitară și economică, Kremlinul impune măsuri care îngreunează situația populației și mai tare, sporind taxele și amenzile și refuzând să reducă prețul benzinei, deși cel al petrolului a scăzut pe piețele internaționale.

mai mult la   /romania.europalibera.org/


Descoperă mai multe la Jurnalistul Romania ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.