Povestea ziarului clandestin gândit în 1988 de Petre Mihai Băcanu: „Aproape jumătate de an am stat singur în celulă, de mi-am pierdut vocea“

0
1199
Într-un apartament din Bucureşti, în anul 1988, câţiva ziarişti şi un inginer au încercat să scoată un ziar clandestin intitulat „România“. În momentul în care căutau distribuitori, Securitatea i-a prins, după ce un medic din Piteşti i-a trădat.

Petre Mihai Băcanu (79 de ani) este singurul ziarist român care a avut curajul, cu doar un an înainte de Revoluţie, să scoată un ziar clandestin şi să arate românilor ce înseamnă să faci presă liberă.
El a povestit pentru „Adevărul“ cum i-a venit ideea, cât de greu a fost să se ascundă de Securitate şi cum a fost prins şi anchetat vreme de aproape un an. „Ideea mi-a venit prin anul 1997, când presa era în totalitate controlată de aparatul de stat, iar micile noastre libertăţi, minime, au dispărut şi acelea. Spre exemplu, «România Liberă» avea pe ultima pagină o rubrică de întâmplări deosebite de pe Mapamond. Ştiam cu toţii că era cea mai citită rubrică din ziar, care nici măcar nu avea titlu.
Colegii mei de la secţia externă făceau această rubrică din informaţii din revistele străine şi din ştiri venite de la agenţii. A venit însă o zi când nici acea rubrică nu s-a mai putut face pentru că se suprimaseră toate abonamentele la revistele de peste hotare şi, culmea a fost că nu a mai putut face abonament nici măcar la «Pravda».
Era ceva groaznic“, îşi aminteşte jurnalistul care la acea vreme era reporter special la „România Liberă“. Apoi, spune Petre Mihai Băcanu, a simţit nevoia să ia atitudine după ce a văzut lupta Doinei Cornea şi a citit poeziile Anei Blandiana, care circulau printre români fie scrise la mână fie la maşinile de scris.
„Şi atunci mi-am zis că dacă o fiinţă delicată, aşa cum este Ana Blandiana, are puterea să se lupte şi nu a cedat deloc la toate presiunile, noi, bărbaţii, suntem nişte cârpe dacă nu acţionăm şi noi“.

Şi aşa a creat gruparea «Alianţa Naţională R pentru restructurare, reconstrucţie şi redeşteptare». Printre activităţile „ostile“ pe care urma să le desfăşoare era şi redactarea, tipărirea şi difuzarea unei publicaţii clandestine „cu conţinut duşmănos“, intitulată „România“.

Citeste mai mult: adev.ro/pspjx0


Descoperă mai multe la Jurnalistul Romania ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.