Mulți din ei fac un drum foarte lung spre nord de peste 2 mii km și trec hotarul spre UE tocmai în Estonia. Podul de pe râul Narva (dintre Rusia și Estonia) acești oameni îl trec pe jos. Răniți, schilodiți, osteniți, disperați, speriați, oamenii trec hotarul Uniunii Europene în căutarea unui loc sigur.
Pe același pod peste Narva, numit ironic „podul prieteniei” ei se întâlnesc cu rușii din clasa medie care vin de la la shopping sau fac o călătorie scurtă până la aeroportul din Tallinn să poată zbura mai departe în vacanță evitând sancțiunile. Față în față, unii cu alții. Victimele și cei care, cel puțin parțial, dar susțin agresiunea Rusiei. Cel puțin prin neutralitate, dacă nu deschis.
Asta a alimentat conversația în Estonia de a anula vizele turistice pentru cetățenii ruși. Această conversație prinde tracțiune în mai multe țări. Pare ceva controversat, dar de fapt nu cred că este. Ideea este simplă. Dacă ai cetățenie rusă, trebuie să porți parte din responsabilitate.
În primul rând, vizele turistice nu țin în nici un fel de drepturile omului. Sunt o chestie de oportunitate dintre vecini. Iar în condițiile în care chiar statul Federația Rusă are acea listă a țărilor neprietenoase, care turism?
În al doilea rând, nu e o măsură ce va afecta „oamenii simpli”. Oamenii simpli nu merg la shopping în Europa pentru a face rost de produse aflate sub sancțiuni în propria țară.
În al treilea rând, 70% din cetățenii ruși susțin agresiunea țării lor asupra Ucrainei, dar în același timp vor la shopping și în vacanțe în Europa.
În al patrulea rând, este o măsură care targetează pe cei care au o viață relativ comodă în Rusia – clasa medie din metropole ca Moscova sau Petersburg. Peste 70% din ruși nici nu au pașaport străin (adică nu au ieșit din țară), iar peste 50% nu părăsit în viață măcar teritoriul oblastului în care s-au născut. Turiștii sunt cei care o duc relativ bine, au acces la informație, le place Europa, dar preferă să stea cuminți și să nu se opună nicicum celui mai sângeros război din ultimii 80 de ani început de liderul țării lor.
Mesajul acestei inițiative: responsabilitatea pentru cel mai sângeros război din Europa din ultimii 80 de ani nu este a unui singur om. Responsabilitatea este colectivă.
Puteți citi, de exemplu, aici: https://www.lemonde.fr/…/mariupol-survivors-escape…
Descoperă mai multe la Jurnalistul Romania ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.